shop

2019: l’any de la innovació tecnològica per reinventar el punt de venda

La tecnologia és el gran repte del sector retail aquest 2019. Aquest any nou es presenten noves tendències i desafiaments d’innovació tecnològica, que reforcen la digitalització del marketing estratègic i les oportunitats en el camp del marketing retail.

Estar a l’avantguarda de les tendències és fonamental per reinventar el punt de venda, aportar valor a l’experiència de compra del client, millorar les expectatives i augmentar les vendes.

Novetats dinnovació tecnològica per a la millor experiència de compra

Les principals tendències que prendran importància aquest 2019 són les següents:

Intel·ligència artificial

Arriba l’any de la intel·ligència artificial (IA), que a través de l’automatització de processos aportarà optimització i eficiència al punt de venda. L’IA permet detectar problemes i oportunitats, i aporta millores en aspectes com l’atenció al client, la gestió automàtica de la botiga (inventaris, personal, gestió del catàleg, facturació…), l’evolució de l’e-commerce a l‘a-commerce (Comerç automatitzat) i l’estratègia de màrqueting de la marca, entre d’altres.

Gràcies a les oportunitats del big data, el punt de venda pot oferir el producte a qui el necessiti, quan ho necessiti. L’emmagatzematge de dades de comportament del consumidor per a estratègies futures és essencial per a l’estratègia de marketing retail.

Chatbots

Gràcies a la intel·ligència artificial, apareix l’automatització de la missatgeria amb chatbots, que permeten una millora de l’atenció al client i eficiència en el punt de venda.

Oferir converses one-to-one, en el lloc i moment que el client vulgui, per a respondre a necessitats de manera ràpida i senzilla és el must d’aquest 2019.

Experiència omnicanal

Seguint la línia de millorar l’experiència de compra, el comerç omnicanal és una realitat que es veu reforçada amb amb l’IA (customer intelligence), aprofitant totes les oportunitats en qualsevol lloc, moment i canal.

L’objectiu és aconseguir una experiència d’usuari única, tenint en compte els diferents canals que intervenen en el procés de compra del consumidor.

Smart shopping

La manera de comprar s’ha transformat, i el Mobile commerce ja és un fet. A Espanya, el 86% dels usuaris compra a través del mòbil, mentre que a Europa el 80.

En el pas de l’e-commerce a l’m-commerce (Mobile commerce), l’smartphone ha esdevingut el dispositiu preferit per a comprar productes per Internet; i en el punt de venda l’hem de tenir en compte, per exemple, disposant de connexió NFC que permeti pagaments per wallet.

Els retailers hem d’identificar patrons de cerca per oferir allò que necessita el client, i tenir en compte aspectes com les aplicacions de Personal Shopper o els assistents virtuals com Cortana i Siri.

Estratègies CRM

El Customer Relationship Management (CRM) és un sistema que permet administrar i automatitzar les relacions amb els nostres clients. Es tracta d’una gran oportunitat per a crear estratègies que tinguin en compte la personalització de l’atenció al consumidor en funció de la seva necessitat, segons la recurrència de compra, la mitjana de cistella, les recomanacions de clients potencials, entre d’altres.

Si l’emmagatzematge que ens aportava el CRM fins ara era un aspecte molt important, aquest 2019 tindrà màxim protagonisme.

Realitat augmentada i virtual

La fusió entre el físic i el digital és una realitat, i apareix per a oferir una nova experiència de compra, en benefici a la presa de decisions del client al punt de venda.

Poder explorar el producte virtualment en una compra online, mostrar el funcionament de productes in situ, així com el seu interior i com han estat fabricats, són possibilitats que ens permet la realitat augmentada i que contribueixen a reforçar el procés de compra del client.

Contacta amb Evvo Retail per repensar l’estratègia retail de la teva botiga.