shop

Peter Bond

La sostenibilitat als supermercats: reflexió sobre l’acumulació d’estoc alimentari

Des d’Evvo Retail vam elaborar durant l’any 2020 el nostre primer Estudi sobre acumulació d’aliments als punts de venda. Una anàlisi realitzada en clau local que permet extrapolar les dades a altres àmbits i extreure’n conclusions que conviden a una profunda reflexió en un moment en què prenen especial rellevància la sobreexplotació dels recursos naturals per a les grans produccions alimentàries, l’ús incontrolat de l’aigua o la desforestació de les grans reserves verdes del planeta, entre d’altres. 

Els desequilibris mediambientals provocats pels abusos i la manca de respecte sobre la natura i el planeta, poden tenir conseqüències semblants a la pandèmia de la Covid-19 i cal prendre consciència.  Des de la nostra consultora hem volgut convidar-vos a una reflexió per elaborar una projecció del supermercat del futur, més sostenible, eficient, respectuós, responsable i orientat al client. 

 

6 tones de cereals per 40.000 habitants 

Per a fer aquest estudi, es va agafar com a model un producte sempre permanent als supermercats com són els cereals envasats emmagatzemants – fàcilment extensible a d’altres aliments amb estoc permanent. Es va triar la ciutat d’Igualada, amb prop de 40.000 habitants i es van recomptar les caixes de cereals disponibles en una trentena d’establiments classificats com a “sector quotidià en règim d’autoservei”.  

 En total, entre els 19.000 m2 de superfície total de venda, hi havien disponibles 15.105 caixes en estoc. Això suposava6 tones de cereals sempre disponibles. Extrapolant les dades a tot l’àmbit català, si es té en compte que hi ha prop de 3.800 supermercats, hipermercats i botigues d’autoservei (dades de l’any 2017), això suposaria que a tot Catalunya hi ha permanentment en estoc 2.025.535 caixes de cerealsamb un pes total de 810 Tm.  

 

 Els prop de 30 supermercats d’una ciutat mitjana de Catalunya disposen permanentment d’un estoc de més de 6 tones de cereals, envasats en 15.000 caixes

 

La necessitat (i l’exigència) cap a un model més sostenible 

En aquest estudi hauríem de sumar el malbaratament alimentari, que s’agreuja amb aquesta sobreoferta de gènere, així com el gran volum de generació de residus.  

Tenint en compte la creixent consciència social i les exigències del consumidor respecte a aquests factors que es contemplen com a negatiusels  supermercats del futur haurien d’analitzar a fons aquest model de distribució optant per models mixtes que contemplin la potenciació de ls vendes on line, la  programació de les compres, etc. 

Pep Valls, responsable d’Evvo Retail, aventura que “així com altres models de retail que abans funcionaven com magatzems han sabut evolucionar, els supermercats també ho faran, ja es comencen a percebre iniciatives i gestos, tímids però prometedors”. En aquest sentit, assegura que “aspectes com la creixent sensibilitat de la població amb la sostenibilitat, la consciència social i la responsabilitat col·lectiva o l’entrada de les noves tecnologies en tots els aspectes de la nostra vida, portaran molt probablement cap a un nou model”.